CSA BOERDERIJ
KWEEKVELD VOOR GROENTEN, AANGEVULD MET FRUIT, KLEINFRUIT
EN CREATIEVE ECO-SPINSELS
Ingrediënten
450 gram moesappelen
2 kilogram groene en rode tomaten (de laatste oogst)
450 gram uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel zout
6Â deciliter ciderazijn
450 gram suiker
1Â theelepel kerriepoeder
1/2Â theelepel komijnpoeder
1 gebonden pakketje van 1 takje tijm / 1 takje rozemarijn / 2 takjes peterselie
Bereiding
Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de uien schoon en snipper deze. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in blokjes. Je kunt de tomaten ook eerst ontvellen maar het is niet nodig – naar wens dus. Pel de knoflook en pers ze uit. Doe appels, uien, tomaten, knoflook en zout in een pan. Giet de helft van de azijn erbij en breng het aan de kook. Laat een uur zachtjes koken, regelmatig roeren, tot de chutney dik van consistentie is. Doe de kruiden erbij, het zakje bouquet en de rest van de azijn en de suiker. Laat dit nog zeker 1,5 uur zachtjes koken, roer regelmatig, tot een dikke gebonden saus.
Verwijder het bundeltje kruiden. Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten.
Zet minimaal 1 maand weg voor gebruik. 18 maanden houdbaar.