Ingemaakte rode biet

Beetroots

Ingrediënten

Voor 1 pot van 0,5 liter:

  • 3 a 4 rode bieten

  • 100 ml appelciderazijn

  • 150 ml water

  • 4 gr fijn zeezout

  • 20 gr suiker

  • 10 pimentkorrels (supermarkt)

  • 1 laurierblaadje

  • 1 tl mosterdzaad

  • 5 zw peperkorrels

Bereiding

Voordat je begint moet je kiezen voor knapperige ingemaakte biet of wat zachtere ingemaakte biet. Beiden lekker maar anders van structuur. Voor de zachtere variant kook je de bieten voor.


Zachtere voorgekookte biet

Breng een pan water aan de kook. Was de bieten goed en verwijder het loof tot net boven de biet. Kook de bieten in ca. 40 minuten gaar (grote bieten langer). Giet ze af en laat in koud water afkoelen. Schil de bieten en snijd ze in dunne plakjes.


Knapperige rauwe rode biet

Schil de rode bieten en snijd ze in hele dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline. Te dikke plakken zijn minder lekker omdat het een vrij harde groente is. Heb je geen mandoline kook ze dan voor.

Doe een derde van de plakjes biet in de pot. Leg er dan 1/3e van alle specerijen in en het laurierblaadje, dan weer 1/3e biet etc.

Breng in een pan het water, de azijn, suiker en zout aan de kook. Giet voorzichtig (met een trechter) in de pot. Veeg de rand van de pot met een kwastje en kokend water schoon. Draai de deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen en keer dan om. Laat de bietjes minimaal 2 weken rijpen. Indien goed ingemaakt is deze pot zeker een jaar houdbaar op een donkere en koele plek (bij voorkeur rond de 12C).